Urmariti-ne si pe:        
Vremea acum
Detalii Banat si Crisana
Detalii Bucuresti
Detalii Crisana si Maramures
Detalii Dobrogea
Detalii Moldova
Detalii Oltenia
Detalii sudul Moldovei
Detalii Transilvania
Radar
Satelit
Prognoze
Directia si viteza vantului
Nebulozitate
Presiunea atmosferica
Probabilitate fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aerului
Vantul pe litoral
Alte harti
Disconfort termic in sezonul rece
Dureri reumatice
Indicele de racire
Vremea in Europa
Meteograme
Banat
Crisana
Dobrogea
Maramures
Moldova
Muntenia
Oltenia
Transilvania
Articole
Atmosfera si meteorologie
Curcubeul
Fenomene meteo
Meteorologia in arte
Meteorologie populara
Nivometeorologia
Omul si vremea
Sfaturi de sezon
Stiati ca ?
Valul de caldura
Contact
Informatii de contact
Vremea pentru economie
Agricultura
Constructii
Media
Sectorul energetic
Telecomunicatii
Green
Filmul Home
Indicele radiatiei ultraviolete
Radiatia ultravioleta
Vremea pe site-ul tau
DigiStation
NUME CELEBRE (1)
 
Sursa imaginii: www.irishships.com/Beaufort.JPG

Printre numele pastrate cu sfintenie in nomenclatura meteorologica putem enumera pe cel al amiralului Francis Beaufort (1774-1857), un irlandez autodidact, cartograf care a inventat, in 1805, scara Beaufort a fortei vantului (o scara empirica pentru descrierea vitezei vantului, bazata pe aspectul observant al marii, careia ulterior i s-au adaugat si caracterizarile pentru a se putea estima forta acestuia si pe sol).

[citeste mai mult]

Temperatura aerului. Modalitati de incalzire
 
Explozii solare. Sursa imaginii: einstein.stanford.edu/highlights/hl_012105.html

Principala sursa de incalzire a aerului si a Pamantului este Soarele, care emite o cantitate de energie egala cu 3216x1027 calorii/minut. Temperatura in interiorul Soarelui este estimata la aproximativ 15 000 000˚C iar la suprafata lui de aproximativ 5500˚C. Aceasta caldura provine din procesele de transformare a hidrogenului in heliu.

[citeste mai mult]

Locul planetei noastre in sistemul solar
 
 Sursa imaginii: cristianpavel78.wordpress.com/.../

Terra reprezinta, la ora actuala, singura planeta cunoscuta de specia umana pe care exista viata. Studiul atmosferei terestre face parte, de aceea, din vasta aventura a cunoasterii si intelegerii factorilor care au condus la aparitia si evolutia organismelor vii.

[citeste mai mult]

Forma si dimensiunile atmosferei
Intrucat efectueaza, impreuna cu Pamantul (cu aceeasi viteza unghiulara = 7,29 105s-1), o miscare de rotatie in jurul axei Polilor, atmosfera are forma elipsoidului de rotatie; este deci bombata la Ecuator şi turtita la Poli. Turtirea atmosferei este mult mai accentuata decat cea a corpului solid al planetei, a carui raza polara este cu numai 21 km mai scurta decat raza ecuatoriala.

[citeste mai mult]

Efectul de sera
Efectul de sera reprezinta, in esenta, un fenomen natural, de o importanta extrema pentru existenta vietii pe Pamant. Procesele fizice si chimice implicate permit temperaturii sa se mentina, in straturile joase ale atmosferei, la o valoare medie in jurul a 15°C. In absenta acestor procese, temperatura medie la suprafata solului ar fi de –18°C, ceea ce ar duce la disparitia oricarei forme de viata.

Efectul de sera reprezinta consecinta existentei in atmosfera a anumitor gaze, care impiedica radiatia infrarosie emisa de Pamant sa se disipe in spatiul cosmic.

[citeste mai mult]

Troposfera
Primul strat atmosferic, cel mai apropiat de suprafata pamantului, este troposfera, strat in care au loc marea majoritate a proceselor determinante in evolutia vremii.

Deoarece transferul de caldura se face de la suprafata terestra spre stratul atmosferic cel mai jos, aerul din apropierea solului este mai cald decat cel din altitudine. Ca urmare, distributia medie a temperaturii in troposfera arata o scadere cu inaltimea, cu 6,5 grade Celsius la 1000 m, valoare numita gradient mediu vertical al temperaturii.

[citeste mai mult]

Structura atmosferei
Atmosfera Pamantului este structurata pe mai multe nivele, sau straturi, in functie, in  principal, de variatia temperaturii.

[citeste mai mult]

Trimite prin Yahoo Messenger YM Trimite prin e-mail E-mail   Google Yahoo! Digg Facebook Stumble Upon MySpace Delicious Technorati Ask

Alte produse
Dureri reumatice
Vantul
Nebulozitate
Presiunea atm.
Fenomene severe
Starea vremii
Temperatura aer.
Radar
Satelit
User login
Vremea este totusi prietenoasa!
Dictionar de meteorologie
Android Software Developer
Reclama
KidsPlaza.ro - Copiii se imbraca de aici!